Achtergrondinformatie

Nieuw icoon voor Feyenoord en Rotterdam

Met het nieuwe stadion maakt Feyenoord een grote sprong voorwaarts op zowel sportief als financieel, commercieel en organisatorisch gebied. De inkomsten stijgen substantieel door extra kaartverkoop, hogere opbrengen uit hospitality, een hogere sponsorwaarde en meer niet-voetbalevenementen. De club krijgt bovendien vanaf het eerste moment na opening een bijdrage van €25,4 miljoen per jaar, die jaarlijks geïndexeerd wordt met 1,5 procent. De club ziet kansen om een hogere opbrengst te realiseren. De start van de bouw is gepland in het voorjaar van 2022, de ingebruikname in de zomer van 2025.

De club is voorstander van een nieuw stadion, mits het goed is voor de club. De definitieve beslissing (Go-NoGo) om definitief door te gaan met het stadionproject valt in het najaar van 2021. Club en Stadion werken – hand in hand met alle stakeholders – om de business case verder te verbeteren en de bouwkosten en de financiering rond te krijgen. Beide partijen hebben er vertrouwen dat ze dit voor elkaar krijgen.

MODERNE VOORZIENINGEN

De nieuwe thuishaven van Feyenoord krijgt 63.000 plaatsen Door de moderne voorzieningen voldoet het stadion aan de huidige eisen van de KNVB en UEFA en organisatoren van concerten en andere evenementen. Daardoor komt Rotterdam straks weer in aanmerking voor onder meer grote muziekevenementen en internationale voetbalwedstrijden, finales en eindtoernooien. Dankzij de nieuwe infrastructuur wordt ook de bereikbaarheid fors verbeterd, per openbaar vervoer (ook over water!) maar vooral ook voor fietsers en voetgangers.

ICONISCHE UITSTRALING

Het nieuwe stadion, ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau OMA, wordt een icoon voor de stad Rotterdam en een nieuw symbool voor de Feyenoord-supporters. Door de unieke en spectaculaire ligging, aan en voor een deel zelfs ín de Nieuwe Maas. Door de industriële uitstraling, waarbij de huidige Kuip als inspiratie heeft gediend. En vooral door het behoud van kenmerkende sfeerbepalende elementen van De Kuip. Zo zitten toeschouwers op de eerste en tweede ring in het nieuwe stadion nog dichter op het veld, lopen de tribunes in de hoeken door en komt er een spelerstunnel.

OPENLIJK TOEGANKELIJK CONCOURSE

Op dagen dat er geen wedstrijden zijn, worden de ruimten voor horeca gebruikt voor feesten, symposia, congressen en het sociaaleconomisch programma. Daarnaast is de buitenruimte rondom het nieuwe stadion altijd toegankelijk. Het feit dat het nieuwe stadion als een ‘verhoogde kom’ is ontworpen, zorgt voor openheid en benadrukt de functie van het concourse als openbare ruimte buiten het stadion zelf.
Dit concourse, dat zich bevindt op de hoogte van de eerste en tweede ring, loopt rondom het hele stadion en is met al haar trappen en groene buitenruimte ideaal om te sporten en bewegen, of om gewoon te genieten van het stadion, de Maas met het nieuwe Getijdenpark en de rest van de omgeving. De omloop heeft verschillende toegangen, waardoor zowel het Mallegatpark, het Getijdenpark, de Stadskant, De Strip en het Waterfront direct met het nieuwe stadion verbonden zijn.

 

63.000 plaatsen voor bezoekers in het nieuwe stadion
In het nieuwe stadion zit je nóg dichter op het veld
Dit deel van Feyenoord City beslaat 85.000 M2
Met het nieuwe stadion kan Feyenoord op alle fronten een grote sprong voorwaarts maken

Het nieuwe stadion voor Feyenoord is het vertrekpunt en de aanjager van Feyenoord City

Het nieuwe stadion past in gebiedsvisie van Feyenoord City/Stadionpark. De gemeenteraad van Rotterdam heeft op 11 mei 2017 ingestemd met de plannen voor Feyenoord City. De plannen passen perfect binnen de gemeentelijke Gebiedsvisie Stadionpark. De gemeenteraad van Rotterdam heeft voorwaarden vastgesteld waarbinnen de ontwikkeling dient plaats te vinden. Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas, Feyenoord, Stadion Feijenoord en de gemeente hebben daarna de handen ineengeslagen om dit unieke binnenstedelijke project te gaan realiseren. Het project is geïnspireerd op de uit de sport afkomstige thema’s prestatie, gemeenschap en gezond leven, die in elk aspect van het plan terugkomen. Lees hier het volledige Masterplan Feyenoord City.

Lees meer over de gebiedsvisie van de gemeente op https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/feyenoord-city/ of https://www.stadionpark-rotterdam.nl/