2018
23/02

Bouw nieuw stadion weer stap dichterbij - Goldman Sachs en ING doen mee met Feyenoord City

De bouw van het nieuwe Feyenoord-stadion is weer een stap dichterbij gekomen. Vandaag (23 februari) sloot Feyenoord City een overeenkomst met Goldman Sachs en ING over het bijeenbrengen van een belangrijk deel van de benodigde financiering.

De medewerking van de twee grootbanken vergroot de kans op het rond krijgen van het totale financiële plaatje aanzienlijk. CFO Carl Berg en financieel adviseur Bastiaan van der Knaap van Feyenoord City noemen de overeenkomst ‘een mijlpaal in het project’. De gemeente Rotterdam is uitgebreid over deze ontwikkelingen geïnformeerd. Als alles volgens plan verloopt, start de bouw van het nieuwe stadion in 2020.

€ 17,5 miljoen brugkrediet
Goldman Sachs verstrekt een brugkrediet van € 17,5 miljoen voor de verdere uitwerking van de stadionplannen. De bank is tevens ’trekker’ van een te vormen bankenconsortium dat een lening van € 232 miljoen bijeen moet brengen. De doelstelling is dat komende zomer hiervoor de  ‘letters of intent’ worden ontvangen. Of de handtekeningen straks ook echt worden gezet, hangt onder andere af van de bevindingen van de stadionexperts van International Stadia Group (ISG). Zij onderzoeken de komende maanden de marktpotentie voor het stadion en brengen het verdienmodel verder in kaart.

ING verzorgt als financieel adviseur de plaatsing van de cumulatief preferente aandelen aan investeerders als verzekeraars, pensioenfondsen en zogenaamde ‘family offices.

Draagvlak en vertrouwen versterkt
De actieve rol van Goldman Sachs en ING is belangrijk voor het versterken van het draagvlak, het betrekken van grote investeerders uit binnen- en buitenland en voor het vertrouwen in het succes van de plannen. Ook profiteert het project van de brede internationale stadion-expertise van Goldman Sachs. De bank financierde onder meer de nieuwe stadions van Tottenham Hotspur in Londen, de New York Yankees en de San Francisco 49ers. In New York en Londen beschikt Goldman Sachs over speciale ‘stadionteams’. Deze ’stadionteams’ hebben inmiddels al diverse bezoeken gebracht aan Rotterdam en de beoogde stadionlocatie.

Totale bouwkosten nieuw stadion: € 444 miljoen
De bouw van het nieuwe stadion voor Feyenoord kost ca. € 444 miljoen. De investering wordt betaald uit een banklening van € 224 miljoen, het uitgeven van aandelen (€ 100 miljoen) en € 120 miljoen eigen vermogen.

Cruciaal voor succes Feyenoord City
De komst van het nieuwe stadion is cruciaal voor het succes van het totale Feyenoord City-plan. Dit project omvat ook de transformatie van De Kuip en de ontwikkeling van horeca- en leisurevoorzieningen, winkels en woningen en de bijbehorende infrastructuur in het gebied tussen de Coen Moulijnweg en de Nieuwe Maas.