2019
18/07

Grote belangstelling voor Masterplan informatiemarkt

‘Veel enthousiasme voor plannen’

Bijna 350 belangstellenden meldden zich dinsdagavond 16 juli voor de informatiemarkt over het Masterplan Feyenoord City. Het Maasgebouw van De Kuip stroomde bij de opening om 19 uur direct vol. Supporters, omwonenden, ondernemers en andere belangstellenden lieten zich uitgebreid voorlichten over de actuele stand van zaken rond de gebiedsontwikkeling.

“De sfeer was zeer positief. Natuurlijk zijn er op punten kritische geluiden, maar we merken dat er veel enthousiasme voor de plannen is”, aldus gemeentelijk projectmanager Feyenoord City Wilco Verhagen. Architectenbureau OMA, Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas en vertegenwoordigers van de gemeente Rotterdam en het projectbureau Feyenoord City beantwoordden een breed palet vragen, noteerden de meest uiteenlopende suggesties en gingen in discussie met de aanwezigen. De totale gebiedsontwikkeling, inclusief alle deelontwikkelingen kwamen aan de orde. Elk onderwerp had een eigen voorlichtingsstand, bemenst door een of meer bij Feyenoord City betrokken specialisten.

 ‘Schreeuwende behoefte aan wonen’
Rob de Jong van de Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas gaf aparte, en drukbezochte, presentaties over het totale project. “Je merkt aan het type vragen dat veel mensen al uitstekend op de hoogte zijn van de plannen”, zei hij na afloop. “Men is zeer betrokken en geïnteresseerd. De focus ligt daarbij zeker niet alleen op het nieuwe stadion, maar ook op alle deelontwikkelingen. Vooral ook door de schreeuwende behoefte aan wonen in de stad.”

Kritische vragen en opmerkingen gingen het meest over mogelijke parkeer- en geluidsoverlast en de hoogte van nieuwe bebouwing. Vooral de bewoners van de Veranda uitten hun zorgen op deze punten. Ook werden veel vragen gesteld over de (haalbaarheid van) de planning.

Van hondenpoepveldje tot doortrekking metro
Een rondje langs de flip-overs waarop de aanwezigen wensen en suggesties kwijt konden, gaf een fraai beeld van de breedte ervan. Is er gedacht aan een hondenpoepveldje in Stadionpark? Komt een supermarkt? Realiseert men zich dat houten vlonders aan de rivier gevaarlijk glad kunnen worden? Maar er werd ook groot gedacht. Zo pleitte iemand voor doortrekking van de metro vanaf station Rijnhaven naar het nieuwe stadion en was men zeer positief over het plan voor een volwaardig ov-station in het gebied. Ook een regionaal netwerk voor waterbussen dat groter is dan het huidige, was een van de aanbevelingen uit het publiek.

‘Dit is Rotterdam dus het gaat lukken’
Johanneke de Lint, omgevingsmanager van Feyenoord City: “Het was een boeiende informatiemarkt, met veel nieuwe geïnteresseerden, waar we weer meer mensen op de hoogte hebben kunnen stellen. Dat was fijn om te merken.”  Of, zoals een bezoeker, de musicus Jan Dumee, het uitdrukte: “Als belangstellende met grote interesse voor stedebouw heb ik veel waardering voor alle ambities en kwaliteit die er in de plannen zit. Ik ben er ook totaal niet sceptisch over. Dit is Rotterdam, dus nog even doorpakken en dan gaat het lukken.”