2018
06/10

Plannen nieuw stadion krijgen update na positief oordeel ISG

Feyenoord en het Stadion gebruiken deze periode om aangescherpte plannen voor de bouw en de exploitatie van het nieuwe stadion te maken. Zo krijgt het voorlopig ontwerp enkele wijzigingen om meer inkomsten te kunnen genereren. Hiernaast wordt het voorlopig ontwerp aangepast om de bouwkosten-begroting weer sluitend te krijgen.  Ook de financiële onderbouwing, de business case, wordt verder geoptimaliseerd. “Maar ook zonder deze update zouden wij de banken al positief adviseren over de business case”, zei Richard Cheesman, COO van International Stadia Group, vrijdag 5 oktober tijdens een persbijeenkomst.

‘Weloverwogen en haalbaar’
Cheesman was zeer te spreken over de business case van Feyenoord en het Stadion. “Weloverwogen, voorzichtig ingeschat en haalbaar”, aldus de Chief Operating Officer van ISG. Om eraan toe te voegen: “Dit is een van de beste projecten waar wij op hebben gewerkt.” Bij ISG kan men het weten, want het bedrijf was en is bij vele grote stadionprojecten in Noord-Amerika en Europa betrokken, waaronder nieuwbouw voor Tottenham Hotspur en Atletico Madrid. ISG heeft een trackrecord dat er zijn mag. In de praktijk blijkt vaak dat door het bedrijf geprognotiseerde stadioninkomsten hoger uitvallen. 

De experts van ISG hebben de business case voor het nieuwe stadion maandenlang intensief geanalyseerd en doorgerekend. ISG heeft daarvoor een eigen marktonderzoek uitgevoerd. ISG plaatste in zijn rapportage daarvan, eind augustus, enkele kanttekeningen. Zo vond men de te verwachten horeca-inkomsten op wedstrijddagen te hoog, en de begrote zakelijke inkomsten (businessboxen, -seats, etc.) te laag ingeschat. “Een kwestie van enkele procenten”, aldus Richard Cheesman. “Met onze suggesties kan de geprognotiseerde operationele winst met vijf procent omhoog.” ISG heeft als uitgangspunt voor haar oordeel aangenomen dat Feyenoord structureel meedraait in de top 3 van de Nederlandse competitie en zich daarmee kwalificeert voor de Europese competitie.

‘Reliance letter’ komt er
Volgens Cheesman komt er zeker een zogenoemde ‘reliance letter’. Dat is een document waarin ISG aangeeft aan de banken dat de exploitatieplannen goed zijn onderbouwd en dat daarop door de financiers vertrouwd mag worden. Cheesman: “We werken eerst met een concept. Dan maken wij onze eindrapportage op basis van de update van de business case. Pas bij financial close wordt de reliance letter definitief getekend. Dat is gebruikelijk in deze processen.”