Ontwerp

Sprong voorwaarts voor Feyenoord

Het nieuwe stadion voor Feyenoord is de aanjager van de unieke en ingrijpende gebiedsontwikkeling Feyenoord City. Daarin komen de grote ambities van Feyenoord en de gemeente Rotterdam samen. De gebiedsontwikkeling geeft een enorme boost aan de club, Rotterdam-Zuid en de gehele stad.

Een icoon voor de stad

Het ontwerp van het nieuwe stadion is van het Rotterdamse architectenbureau OMA. De ambitie is niets minder dan het realiseren van een icoon voor de stad. Allereerst door de spectaculaire ligging, aan en zelfs deels in de rivier. Het bouwen van een dergelijk nieuw stadion midden in een grote stad is zeer uitzonderlijk en het zoveelste bewijs van Rotterdamse lef. Het stadion kan ook weer minstens 80 jaar mee.

Stijging inkomsten

Met het nieuwe stadion is de club Feyenoord in staat een sprong voorwaarts te maken op zowel sportief, financieel, commercieel als organisatorisch gebied. De inkomsten van de club stijgen substantieel door extra kaartverkoop, hogere opbrengen uit hospitality, meer sponsorwaarde en meer niet-voetbalevenementen. Op dagen dat er geen wedstrijden zijn, worden de horecaruimten in het nieuwe stadion gebruikt voor feesten en partijen, symposia en congressen. De club krijgt bovendien vanaf het eerste moment na opening een vaste bijdrage van ten minste €25,4 miljoen per jaar. Stadion en BVO onderzoeken op dit moment hoe de bijdrage aan de begroting van de club kan worden vergroot.

63.000 plaatsen

De nieuwe thuishaven van Feyenoord krijgt 63.000 plaatsen, 60.000 zitplaatsen en 3.000 staplaatsen. Met de modernste voorzieningen voldoet het stadion aan alle eisen en wensen van deze tijd, zowel voor supporters, zakelijk publiek en andere bezoekers. Daardoor komt Rotterdam straks ook op zeer lange termijn in aanmerking voor wedstrijden van het Nederlands elftal en opnieuw voor internationale cupfinales, concerten van top acts en grote evenementen. Dankzij de nieuwe infrastructuur verbetert ook de bereikbaarheid fors, per openbaar vervoer (ook over water) maar vooral ook voor het autoverkeer en de fietsers en voetgangers, die in de nieuwe situatie volledig van elkaar worden gescheiden.

Alle dagen van de week activiteiten

Aan de Nieuwe Maas, zo is de ambitie, staat straks het grootste en modernste voetbalstadion van Nederland, als onderdeel van de eerste ‘sport city’ van Nederland. Een gebied waar volop ruimte is om te wonen, werken, leren, sporten, recreëren en elkaar te ontmoeten. Met een nieuw stadion dat álle dagen van de week bruist van de activiteiten en bezoekers, en daarmee ook buiten de wedstrijden bijdraagt aan de inkomsten en het succes van Feyenoord.