Publieke concours

Het Concourse: een echte trekpleister

Direct rondom het nieuwe stadion ligt het Concourse. Dit is een omloop van maar liefst 30.000 m² openbare ruimte, verdeeld over pleinachtige plekken met ieder een eigen karakter. Het Concourse heeft alles om een echte trekpleister te worden, de centrale plek voor Feyenoord-beleving. De omloop sluit aan op verschillende omliggende gebieden, waardoor het Mallegatpark, het Getijdenpark, de Stadskant en De Strip via trappen en andere opgangen direct met het stadion verbonden zijn. Bij de aansluiting op De Strip krijgt het stadion een publieksentree voor bezoekers die naar het stadion komen op dagen dat er geen voetbal of concert is.

Verzamelplekken supporters

Op wedstrijd- en evenementendagen kunnen supporters/bezoekers zich verzamelen in de Supporterszone en gebruikmaken van alle voorzieningen in en rond het stadion. Op alle andere dagen is het Concourse een prettige plek om te wandelen, te sporten of even lekker te zitten. Of om gewoon te genieten van de spectaculaire omgeving aan het water en het uitzicht op de stad naar alle kanten.

Met een fontein, kinderspeelplaats en straatmeubilair is het er ook met kinderen prettig verblijven. Het Concourse wordt verder ingezet voor het organiseren of hosten van evenementen en activiteiten vanuit Feyenoord met en voor de bewoners uit omliggende buurten, en allerlei sportieve en culturele evenementen, groot of klein.

Grote horecavoorziening

Uiteraard kan ook een kijkje bij de walk-of-fame of een bezoek aan de Fanshop of het Feyenoord Museum op het programma staan en is er alle gelegenheid voor horecabezoek. Zo is aan de kant van het Mallegatpark een grote, drielaagse horecavoorziening gepland die alle dagen open is. Het object wordt geïntegreerd met de trappen en toegangen tot het stadion en krijgt ook buitenterrassen. Daar is keuze uit diverse soorten horeca en ruimte voor onder meer een grote overdekte fietsparkeerplaats en een van de liften die het gehele verhoogde gebied voor minder validen toegankelijk maken.

Loop- en fietsroutes gescheiden van auto’s

Het Concourse ligt enkele meters hoger dan het Varkenoordseviaduct in de Stadionweg. Zo wordt het voetgangersgebied fysiek gescheiden van het doorgaande verkeer. Dat is goed voor de veiligheid en de beleving rond het stadion. Voor het logistieke verkeer, bussen en hulpdiensten is het stadion goed bereikbaar. Bezoekersparkeren kan op een parkeerlaag onder het stadion.

Parkeren op afstand

Overigens zetten de club en de gemeente zoveel mogelijk in op parkeren op afstand. Een vernieuwd NS-station met een goede aansluiting op De Strip), de tram, de bus, vervoer over water en prima voetgangers- en fietsvoorzieningen gaan het gebied rond het nieuwe stadion bij wedstrijden en evenementen zoveel mogelijk van autoverkeer ontlasten.

Groene aanplant

De directe omgeving van het stadion wordt ook met groen ingericht. De bomen op het Concourse zijn divers in soorten en maten en worden geplaatst in groepen. Met de aanplant van insectvriendelijke planten trekken bijen, vlinders en andere insecten naar het gebied. Hoewel er veel grote gebouwen in het gebied komen, krijgt de ecologische diversiteit van flora en fauna een impuls.