2018
16/03

Betaalt Feyenoord mee aan héél Feyenoord City?

De bouw van het nieuwe Feyenoord-stadion is een onderdeel van het totale Feyenoord City-masterplan. Betaalt Feyenoord ook mee aan al die andere onderdelen van het project? Het antwoord is een helder ‘nee’. Niet Feyenoord, maar Stadion Feijenoord investeert. En doet dat alleen in het nieuwe stadion.

Totaalplan voor hele gebied
Feyenoord City is een totaalplan voor het hele gebied tussen de spoorlijn, Coen Moulijnweg, Stadionweg en de oever van de Nieuwe Maas ten westen van de Veranda. Op deze strook grond komen onder meer een nieuw Feyenoord-stadion, honderden nieuwe woningen, sportaccommodaties, onderwijsvoorzieningen, winkels, hotels, horeca en diverse publieke functies. Ook de herontwikkeling van De Kuip is onderdeel van het totaalplan, waarin naar verwachting een kleine miljard euro wordt geïnvesteerd.

De gemeente investeert minimaal € 35 miljoen in nieuwe infrastructuur om het gebied beter bereikbaar te maken. Daarnaast neemt de gemeente voor € 40 miljoen deel  in de aandelen in het nieuwe stadion en koopt de gemeente voor € 60 miljoen de grond waarop het nieuwe stadion wordt gebouwd. Op de aandelen ontvangt de gemeente dividend en de grond wordt in erfpacht uitgegeven voor het nieuwe Feyenoord-stadion. 

Feyenoord City zet wijk in beweging
Het Feyenoord City-project tilt Rotterdam-Zuid en ook de hele stad en regio Rotterdam naar een hoger plan. Via een speciaal sociaal-maatschappelijk programma worden onderwijs, sport, ondernemen, wonen en vrije tijd in het gebied versterkt. Het project biedt volop kansen aan startende ondernemers, levert honderden mensen direct een baan op en brengt wijkbewoners letterlijk in beweging.

Om de breedtesport in de wijk te stimuleren, wordt Feyenoord een multisportclub met verschillende sporten. Daarnaast krijgt het gebied een basisschool waar sporten centraal staat (de eerste in Nederland), een broedplaats voor sportinnovaties en een Sportexperience, waarin bezoekers op interactieve wijze worden gestimuleerd om zelf (vaker) te gaan sporten.

Financiering stadion staat los van andere deelprojecten
De herontwikkeling van de Kuip en de bouw van de woningen, horeca, hotels, winkels en alle andere voorzieningen en gebouwen in Feyenoord City zijn aparte deelprojecten die straks door private ontwikkelaars, banken en beleggers ter hand worden genomen. Zij financieren deze projecten ook. Stadion Feijenoord investeert in het nieuwe stadion. Voor de bouw hiervan is een apart financieel plan opgesteld.

Zie ook: ‘Is het stadion financieel wel haalbaar?