2017
28/03

Hoe wordt gewaarborgd dat dit stadion net zo uniek wordt als De Kuip?

Het stadionconcept voorziet in een iconisch stadion aan het water. De architecten van OMA hebben zich laten inspireren door de unieke karakteristieken van De Kuip. Het Nieuwe Stadion wordt ook uniek. Onder meer door de volgende drie factoren:

1) Allereerst is de locatie midden in een grote stad aan een de rivier uniek in de wereld. Het nieuwe Feyenoord-stadion is straks duidelijk zichtbaar vanuit meerdere kanten van de stad en zelfs ook vanaf de Van Brienenoordbrug. Het nieuwe stadion is bovendien onderdeel van de imposante skyline van Rotterdam. Het zal een nieuw icoon met internationale allure zijn voor de stad en Rotterdam-Zuid in het bijzonder.

2) Het DNA van de huidige Kuip is de grootste inspiratiebron voor het Nieuwe Stadion. De Kuip laat zich niet kopiëren – en de regelgeving waarbinnen ontworpen moet worden is veranderd. Maar specifieke kenmerken zullen terugkomen om de overweldigende sfeer van De Kuip voort te zetten. Belangrijke kenmerken voor het nieuwe stadion zijn optimale zichtlijnen, tribunes die alzijdig zijn en dus doorlopen in de hoeken, publiek dicht op het veld, robuust uiterlijk, innovatieve staalconstructie voor de bovenste ringen, aandacht voor de akoestiek. Ook komt er weer een ondergrondse spelerstunnel van de kleedkamers naar het veld.

3) De Kuip was bij de opening in 1937 ook vernieuwend, gebouwd van staal en dienend als voorbeeld voor stadions als Bernabéu Madrid (1947), Nou Camp Barcelona (1957) en Azteca Stadion Mexico-City (1966). Feyenoord heeft de ambitie om ook nu weer het meest innovatieve, iconische en duurzame stadion van Europa te maken, en dat als onderdeel van de eerste ‘Sportcity’ van Nederland en Noord-Europa. Primair ontworpen als voetbalstadion maar met mogelijkheden en moderne voorzieningen voor andere evenementen. Feyenoord wil deze ambitie dus opnieuw waarmaken en een nieuw aantrekkelijk stuk stad creëren waar Rotterdam trots op kan zijn.

Een artist impression van de skyline met het nieuwe Feyenoord-stadion. (illustratie OMA)