2018
02/03

Is het nieuwe Feyenoord-stadion financieel wel haalbaar?

Deze vraag wordt heel veel gesteld. En terecht. Veel mensen vragen zich af of de kosten van het nieuwe Feyenoord-stadion wel zijn op te brengen en wie dat allemaal gaat betalen. Is het financiële plaatje sowieso wel tijdig rond te krijgen? En loopt Feyenoord niet het risico dat ze straks met een flinke financiële zeperd blijft zitten?

Nieuw stadion kost € 444 miljoen
Om met de kosten te beginnen: De bouw van het stadion inclusief inrichting en uitrusting (dus inclusief de stoeltjes, de bierpompen etc.) is begroot op € 311 miljoen. Als hierbij de openbare omloop en het parkeren en de loopbrugverbinding worden opgeteld, is een investering van circa € 365,7 miljoen nodig. Voor de financiering, waarin ook inflatie en rente tijdens de bouw zijn meegenomen, is € 444 miljoen nodig. Voor dat bedrag is het stadion dus volledig ‘aftrapklaar’.

Financieel plan
Voor het bijeen krijgen van het benodigde geld voor deze investering is een financieel plan opgesteld. Het bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Een brugkrediet € 17,5 miljoen van zakenbank Goldman Sachs voor de uitwerking van de plannen. Deze lening wordt afgelost uit de totale financiering van het nieuwe stadion.
  • Een lening van € 223,8 miljoen voor de bouw van het stadion, verstrekt door een consortium van banken. Goldman Sachs zoekt hiervoor geïnteresseerde banken die mee willen investeren.
  • De uitgifte van € 100 miljoen aan aandelen in het nieuwe stadion. Het gaat om zg. ‘cumulatief preferent’ vermogen, zonder stemrecht in het nieuwe stadion. ING werft hiervoor geïnteresseerde beleggers, waaronder verzekeraars, pensioenfondsen en particuliere investeerders. De bank is goed thuis in deze markt.
  • De resterende € 120 miljoen komt uit eigen vermogen. De gemeente doet mee voor € 40 miljoen en Stadion Feyenoord voor € 20 miljoen. € 60 miljoen moet worden opgebracht door een groep maatschappelijke organisaties en investeerders in Rotterdam en omgeving. Zie ook: “Kan ik financieel bijdragen aan het nieuwe stadion?”

Uiterlijk komende zomer moet duidelijk zijn of de plannen levensvatbaar zijn. En ook of er voldoende interesse is van banken en andere investeerders. Als dat niet zo is, wordt het project stopgezet.

Of de handtekeningen straks ook echt worden gezet, hangt onder andere af van de bevindingen van de stadionexperts van International Stadia Group (ISG). Zij onderzoeken de komende maanden het verdienmodel (de business case) en de marktpotentie voor het nieuwe stadion. Wij vertrouwen erop dat zij positief zijn over onze plannen. Maar het is natuurlijk belangrijk dat we zoveel mogelijk risico uitsluiten.

Vertrouwen in succes
De actieve participatie van Goldman Sachs en ING zegt veel over hun vertrouwen in het succes van het project en het rond krijgen van de financiën. Goldman Sachs heeft bovendien veel verstand van stadionfinanciering. De bank financierde eerder onder meer het nieuwe stadion van Tottenham Hotspur en grote sportstadions in de Verenigde Staten. Van die kennis kan het project flink profiteren.

Risico’s voor Feyenoord zijn maximaal beperkt
Loopt Feyenoord zelf financiële risico’s? Jazeker, maar deze zijn maximaal ingeperkt. Met de banken zijn goede afspraken gemaakt dat de lening de club niet in de problemen kan brengen. De voetbalbegroting kan de komende jaren gewoon op het gewenste peil blijven, wat er ook gebeurt.

De risico’s zijn ingeperkt door in duidelijke stappen te werken. Het einde van de komende zomer is het eerstvolgende belangrijke beslismoment voor het stadionplan. Dan is de toetsing van het verdienmodel afgerond en wordt duidelijk of de financiering van het stadion rond kan komen. Ook is dan het voorlopig ontwerp van het stadion gereed en moet worden bevestigd dat de bouwkosten passen binnen de business case.

Als deze zomer onverhoopt blijkt dat de plannen niet levensvatbaar zijn, zit Feyenoord met een schuld van € 2,4 miljoen van het brugkrediet. Voor Stadion Feijenoord gaat het om € 5,6 miljoen. Dit mag in 5 jaar worden afgelost. Voor een gezonde, goed renderende club met een jaarbegroting van meer dan € 60 miljoen en een stadion met een omzet van ruim € 25 miljoen is de jaarlijkse aflossing probleemloos op te brengen.