2018
27/07

Kan de bijdrage aan het spelersbudget in eerste jaar nieuw Stadion naar € 25 miljoen?

Feyenoord kan met het nieuwe stadion haar begroting aanzienlijk verhogen. Dat is ook de belangrijkste reden voor de bouw ervan. Alleen dan wordt het voor de club mogelijk om structureel mee te blijven doen in de top van Nederland. De verwachting is dat de bijdrage vanuit het Stadion aan het spelersbudget in het eerste jaar na ingebruikneming van het nieuwe Stadion circa € 25 miljoen zal zijn. Ter vergelijking, nu is de bijdrage vanuit het Stadion aan de het spelersbudget € 17,5 miljoen.

Verder groeien
Het spelersbudget kan in de jaren na de opening overigens verder groeien. De BVO kan het spelersbudget verder laten groeien door allerlei extra inkomsten zoals premies uit deelname aan Europees voetbal en opbrengsten van merchandising en sponsoring. Daarnaast deelt de BVO ook mee in de exploitatieresultaten van het nieuwe stadion. Dus ook in de extra inkomsten uit internationale finales, interlands, hospitality, niet-voetbalevenementen, concerten en business-activiteiten. Het nieuwe stadion voldoet, in tegenstelling tot De Kuip, aan de meest actuele eisen van FIFA, UEFA, KNVB en grote evenementenorganisatoren.

Nieuw stadion en gebiedsontwikkeling financieel gescheiden
De bouw van het nieuwe stadion wordt openbaar aanbesteed door de opdrachtgever Stadion Feijenoord/Nieuw stadion. De gebiedsontwikkeling Feyenoord City wordt in een afzonderlijk proces in samenwerking met de gemeente in de markt gezet. Beide processen zijn qua planning verbonden maar financieel volkomen gescheiden. De business case voor het nieuwe stadion houdt rekening met eventuele financiële tegenvallers. Zelfs als de stadionexploitatie twintig procent lager ligt dan verwacht, blijven de plannen haalbaar.

Experts met veel ervaring met stadionbouw rekenen momenteel het ontwerp, de bouwkosten, de exploitatie en de financiering van het nieuwe stadion nog eens tot achter de komma door. Aan het einde van deze zomer wordt duidelijk of het nieuwe stadion, en daarmee Feyenoord City, werkelijkheid worden.