2018
09/05

Wordt het stadion net zo sfeervol als De Kuip?

Veel supporters zijn erg benieuwd of het nieuwe stadion net zo sfeervol wordt als hun Kuip.

Om meteen met de deur in huis te vallen: het nieuwe stadion wordt géén exacte kopie van De Kuip. Waarom? Heel simpel: het vertrouwde Feyenoord- stadion met zijn unieke historie en sfeer ís gewoon niet te kopiëren. Toch doen Feyenoord, de plannenmakers en ontwerpers hun uiterste best om ervoor te zorgen dat supporters zich ook in het nieuwe stadion direct thuis zullen voelen. De belangrijkste sfeerelementen, zeg maar het ‘DNA’, van De Kuip willen we mee verhuizen.

Geen kopie van De Kuip
Hoewel veel Kuip-elementen straks ook in het nieuwe stadion terugkomen, wordt het nieuwe stadion dus geen kopie. De Kuip werd meer dan 80 jaar geleden gebouwd volgens de ambities en regels van toen. Het voetbalstadion was destijds uniek met zijn ovale tribunes, grote uitkragingen, goede zichtlijnen voor het publiek en stalen constructie. Het toen zeer vernieuwende stadionconcept diende onder meer als voorbeeld voor het Bernabéu-stadion in Madrid (1947), Nou Camp in Barcelona (1957) en het Azteca Stadion in Mexico-City (1966). Sindsdien is er enorm veel veranderd, zowel in het voetbal als op het gebied van stadionbouw.

Gebouwd voor mórgen
Met de nieuwbouw kijkt Feyenoord vooral naar de toekomst. Naar de eisen, wensen en regelgeving van mórgen. Het nieuwe stadion moet net zo toonaangevend worden als De Kuip in de vorige eeuw. Aan de Nieuwe Maas, zo is de ambitie, staat straks het grootste en modernste voetbalstadion van Nederland, als onderdeel van de eerste ‘Sportcity’ van Nederland. Een stadion dat álle dagen van de week bruist van de activiteiten en bezoekers, en daarmee ook buiten wedstrijddagen bijdraagt aan de omzet van Feyenoord.

Supporterswensen opgenomen in Programma van Eisen (PvE)
Een stoer en inspirerend stadion kan de ambiance tijdens wedstrijden enorm ondersteunen en versterken. Om te achterhalen welke ideeën hierover leven bij de Feyenoord-aanhang, is er regelmatig overleg met supporters in speciale sessies. De uitkomsten van de bijeenkomsten worden vervolgens uitgebreid besproken en weer teruggekoppeld.

Veel supporterswensen zijn één op één opgenomen in het Programma van Eisen (PvE) voor het nieuwe stadion, zoals:

  • de ovale, ononderbroken tribune ringen aan de binnenzijde;
  • geen zicht belemmerende obstakels;
  • het publiek dicht op het veld;
  • staan- en zitplaatsen;
  • een spelerstunnel die sterke overeenkomst heeft met de huidige tunnel
  • voldoende toiletten;

Welke aannemer het nieuwe stadion gaat realiseren is nog niet bekend. Die partij wordt na de zomer geselecteerd via een aanbestedingsprocedure. Met het nieuwe stadion krijgt Rotterdam er een nieuw icoon bij. Het moet de trots op Feyenoord, de stad en op ‘Zuid’ alleen maar vergroten.

Meer weten over de stadionplannen? Bekijk het Concept-Masterplan

Lees ook:
https://www.feyenoord-city.nl/hoe-zit-het-nou/feyenoord-krijgt-exact-stadion-wil/